MOTOR ARIZALARI
Motor arızasının pek çok sebebi olabilir. Özellikle motor arıza lambası yandığında sürücü, motorla ilgili bir problem olduğu konusunda uyarılır. Bunun sebebi yakıt veya ateşleme sisteminde meydana gelen bir sorun olabilir. Kalitesiz yakıt kullanımı, LPG’li araçlarda Motor ECU ve LPG sistemi ECU arasındaki uyumsuzluk, ateşleme yapmayan bujiler, düzgün ateşlenmeyen silindirler ve tekleyen motor, hava akış sensörü arızası, oksijen sensörü arızası, katalitik konvertör arızası, zayıflamış akü, yakıt enjektörlerinde meydana gelen sorunlar, termostat arızası ve ekzoz gazları devirdaim sisteminde meydana gelen hatalar motorun arıza vermesine sebep olur. Aracın sürekli stop etmesi ve devirsiz çalışması, aşırı yakıt tüketimi, hararet göstergesinin yükselmesi ve motordan gelen tuhaf sesler de motor arızalarına örnektir.
LASTİK ARIZALARI
Lastiklerin düzensiz aşınması, araçla ve mevsimle uyumlu olmayan lastik kullanımı, lastik basınçlarının uygun değerlerde olmaması lastik sorunlarına neden olur. Sorunlu lastikler aracın güvenli sürüşü için tehlikelidir. Ayrıca aşırı yakıt tüketimini tetikler. Çevresel sebeplerden kaynaklı olarak lastiğe vida gibi yabancı bir cisim zarar verip havasını indirip patlatır.
AYDINLATMA ARIZALARI
Farlarda, sinyallerde ve özellikle fren lambalarında meydana gelen sorunlar trafik güvenliğini tehlikeye atar. Gece görüşünü engeller. Gevşemiş kablolar, patlamış ampüller veya zayıflamış aydınlatma sistemi güvenli sürüş için olumsuz sonuçlar doğurur.
AKÜMÜLATÖR ARIZALARI
Akü otomobil sistemlerinin çalışması için gerekli olan elektriği sağlar. Marş basmadığında veya farlarınız zayıfladığında akünüzün bitmiş olma olasılığı yüksektir. Akü bittiğinde otomobile elektrik gitmez ve araç çalışmaz. Otomobiliniz ister sıfır isterse ikinci el olsun her aracın aküsünün bir ömrü vardır. Akünün azaldığını farların daha az ışık vermesinden anlayabilirsiniz.
DEBRİYAJ VE ŞANZIMAN ARIZALARI
Debriyaj balatasının aşınması, debriyaj telinin kopması ya da paslanması sorunlara neden olur. Bu durumda debriyaj oldukça sertleşir ve vites değiştirmek zorlaşır. Debriyaj balatasının ömrü sürüş profiline ve malzeme kalitesine bağlı olarak değişir. Ayrıca vites geçişlerinde zorluk şanzıman arızasından da kaynaklanır. Senkromeç arızaları vitesin kilitlenmesine neden olabilir.
FREN ARIZALARI
Fren balatalarının aşınması fren mesafesini uzatır. Sızdıran hidrolik sıvısı frenlerin tutmasını engeller.
AKS VE SÜSPANSİYON ARIZALARI
Akslar yüksek torklardaki döndürme hareketini ileten sistemlerdir. Akslarda yaşanan arızaların başında aks eğilmesi veya aks kırılmaları gelir. Hareket iletimi esnasında ciddi oranda burulmalara maruz kalan aksın en hassas kısmı olan aks başlarında kırılma, aşınma veya eğilme oluşur. Süspansiyon sisteminde ise yaylar, denge çubukları, kollar ve amortisörler mevcuttur. Otomobiliniz bir çukura girdiğinde veya tümsekten geçtiğinde süspansiyon sisteminde gürültü şeklinde bir ses geliyorsa arıza ihtimali yüksektir.
Özellikle bu tür çeşitli arızalarla karşılaştığınızda en kısa sürede güvenilir bir servise başvurunuz.
Aracınızla ilgili aklınıza takılan soruları sitemizin forum alanında soru sor kısmından sorabilirsiniz