2. El Motosiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gün geçtikçe popülerleşen ulaşım araçları arasında önemli bir rol alan motosikletler 2. el pazarında yerini alırken, satın alma aşamasında dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Bu anlamda acele kararlar vermek ve seçim yaparken dikkatsiz davranmak gereksiz maliyetlere sebep olabileceği gibi önemli anlarda kullanıcıları zor durumda da bırakabilir. 2. el motor alırken yapılan işlemler, sağlıklı ve uzun vadeli kullanım için oldukça önemlidir.
İkinci El Motor Almadan Önce ve Alırken Yapılacak Kontroller Nelerdir?
2.el motosiklet alırken dikkat edilmesi gerekenler ilk etapta teknik parça kontrolü, motor kontrolü ya da km kontrolü gibi noktalardır. Aşağıda yer alan listede, bir motosiklet kullanıcısının; “2.el motosiklet alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunu cevaplayacak nitelikte bazı önemli püf noktalar yer almaktadır.
Şasi numarasının kontrol edilmesi
Herhangi bir çürük ya da yarık olma durumuna karşı egzoz borularının kontrol edilmesi
Km kontrolünün yapılması ve muayene km’si ile karşılaştırılması
Değişen boya ya da teknik parça kontrolünün yapılması
Motor sesinin kontrol edilmesi (çalışır vaziyetteyken garip seslerin çıkması durumuna karşı)
Kaza kaydının kontrol edilmesi
Amortisör yağ keçelerinin kontrol edilmesi
2. El Motor Satışı Nasıl Yapılır?
İkinci el motor satışı, noter huzurunda, kaza durumunun olup olmadığı, değişen parça durumu, varsa eğer hasar boyutu, çalıntı olup olmadığı ya da varsa vergi borcu gibi belirli kontroller sağlanarak yapılır. Bu işlemin sorunsuz bir şekilde başlatılabilmesi için olmazsa olmaz bir belge olan ruhsat, mutlaka bulundurulmalıdır. Satın alma işlemleri sırasında karşılaşılabilecek en önemli problemler genellikle adres bilgilerinin eksikliği/ tutarsızlığı ya da vergi borcu olur. Bu nedenle, resmi işlemler başlamadan önce bunların kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.
Satın alma ya da devir işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise plakadır. Plaka değişimi tamamen kişiye bağlı bir durumdur. Belirli bir ücret karşılığında plaka değişimi mümkündür fakat bu durum, aynı plakayı kullanmak isteyen kullanıcılar için herhangi bir sorun teşkil etmez.
2. El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır?
Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır. Bu, bütün motor modelleri için aynı olmayabilir fakat genellikle dikkate alınan km bu şekildedir. Bunun yanında devamlı olarak bakımı yapılan üst modellerde, 50 bin km’ye kadar yol alınması ciddi bir sorun oluşturmaz.
Plakadan Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Son zamanlarda sıfır motosiklet maliyetlerinin artmasıyla birlikte ikinci el motorlara olan ilgi arttı. Bu nedenle satın alma aşamasında kullanıcıların özellikle dikkat ettikleri konu, motosikletin hasar kaydının olup olmamasıdır. Plakadan hasar kaydı öğrenmenin birden fazla yolu vardır. İlki, noterden plaka sorgulaması yapmaktır. İkinci yol ise 5664’e plakayı yazıp mesaj atmaktır. Bu sayede, satın alınacak olan araç ile ilgili bütün hasar kaydına kolayca ulaşmak mümkündür.
Motosiklet Motorunun Bittiği Nasıl Anlaşılır?
2.el motor alırken masraflar dikkate alınarak tercih yapılmalıdır. Özellikle de motorunun bitmiş halde olması, çok fazla masraf çıkmasına neden olabilir. Motosiklet motorunun bittiğini anlamanın çeşitli yolları vardır. Fazla yağ tüketimi, motordan gelen alışılmadık sesler, yakıt tüketimindeki artış gibi durumlar, motorun bittiği ya da bitmeye yakın olduğunun göstergesidir.
SİZDE ARACINIZLA İLGİLİ AKLINIZA TAKILAN SORUNLAR İÇİN SİTEMİZDE SORU SOR KISMINDAN SORABİLİRSİNİZ